Пародонтологията е раздел от денталната медицина, който обхваща заболяванията на венците - гингивити и заболяванията на апаратът, който носи зъба - пародонтити /пародонтоза/ .
Гингивитите са обратими заболявания, но е необходимо да се спазват стриктно правила за качествена орална хигиена и да се проведе мотивация за такава от доктор. За поддържане на венците здрави е нужно редовно отстраняване на зъбен камък, плака, полиране на зъбните повърхности.
Пародонтитите биват генерализирани, локализирани, а по степен - леки, средни и тежки. В зависимост от стадия на пародонтита, лечението се изразява в дейности подобни на тези при лечението на гингивита, но може да се включат и хирургични процедури, свързани с изрязване на джобове, кюретаж и регенеративни процедури.
Разклатените зъби могат се шинират и стабилизират, чрез различни техники - фиброоптични влакна за шиниране, корони изработени в блок и други. Тези мероприятия са част от комплексното лечение на пародонтита и удължава с години живота на тези зъби.
Клиниката разполага с два лазера /Helbo и Syneron LiteTouch/ , които могат да се използват в комплексното лечение на пародонтита. Лазерното лечение води до напълно безболезнено отстраняване на всички бактерии от джоба, което в голяма част от случаите редуцира последния без нужда от хирургично и антибиотично лечение.